Houden van….

Houden van….

Best makkelijk zeg ik dat ik van tomatensoep houd. Van sushi, fusillie en uitgebakken spekjes. Ik hoef er niet over na te denken en even zo makkelijk kan ik je vertellen waar ik niet van houd. Zoals het mondgevoel van bepaalde etenswaren (zoals mossels) en ik houd ook niet van wind en regen als het vriest en niet van onrecht en leugenachtige mensen.

Maar als ‘houden van’ niet over dingen, gebeurtenissen of eigenschappen gaat, hoe makkelijk zeg ik het dan?

Tja, ik kan prima zeggen dat ik van mijn kinderen en van mijn vader houd en hoewel ik het niet heel vaak tegen hen zeg, zorg ik er wel voor dat zij het weten.

In het verleden hebben ik tegen een partner wel heel gemakkelijk gezegd ‘ik hou van je’, zelfs toen het gevoel van liefde al aan het veranderen was. Wellicht meer uit gewoonte gezegd dan de daadwerkelijk diepere betekenis.

Eerder deze week realiseerde ik me ineens dat ik het tegen vrienden nooit zeg. Door recente inzichten weet ik dat ik het wel heel sterk kan voelen. Ik heb het ook wel willen zeggen, maar iets in mij weerhoudt me ervan. Zeker wanneer ik het (als vrouw) tegen een mannelijke vriend zou zeggen ben ik toch bang dat het verkeerd uitgelegd zou kunnen worden.

Ik ervaar naar verschillende vrienden (mannelijke en vrouwelijke) verschillende vormen en een verschillende intensiteit van “houden van”. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de diepgang in het contact, de dingen die je samen beleeft en wat je met elkaar deelt. Ook maakt het uit of de vorm van vriendschap van mij voor de ander hetzelfde of verschillend is als van de ander naar mij.

Dit “houden van” vraagstuk houdt mij nu al een aantal dagen bezig. Hoe komt het dat ik met zoveel gemak over simpele dingen zeg dat ik er van houd, maar over mensen die mijn zo dierbaar zijn en na aan het hart staan (maar geen familie zijn), zo terughoudend ben.

Ik laat het overigens wel zien in daden, ik laat het voelen in knuffels, ik ‘ben’ er wanneer zij mij nodig hebben. Maar ik zeg nooit “ik hou van je”…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *