Zelfbeeld

Zelfbeeld

Dit jaar is er veel gebeurd in mijn leven. De korte, snelle update is dat ik ontevreden werd over de werkplek waar ik al ruim 12 jaar in dienst was. Na een (korte) periode van ernstige ontevredenheid heb ik een andere baan gevonden en daar werk ik nu ruim 4 maanden. In die 4 maanden heb ik ook nog eens mijn NLP Trainers examen behaald én inmiddels zit ik al bijna 3 maanden in mijn huis te ‘kamperen’ vanwege een kapotte leiding en gesteggel met de verzekering over het herstel. Veel veranderingen en nieuwe ‘zaken’ op mijn pad. Hierdoor heb ik nog meer over mezelf geleerd en hoe ik, ook in moeilijke situaties, in het leven sta.

Tegelijkertijd ben ik in de afgelopen periode veel in aanraking geweest met mensen die met 2 maten meten. Eén voor andere mensen en één voor zichzelf. En wat daarbij opvalt is dat de lat die zij voor zichzelf leggen altijd veel hoger ligt dan wat zij van andere mensen verwachten.

Zo was ik zo’n 2 weken geleden in gesprek met een dame en zij zei letterlijk: “Ach, wie zit er nu nog op mij te wachten. Een vrouw van bijna 60”. En enerzijds schrok ik daar best wel van en anderzijds is het mij niet vreemd. Ik zie het veel om me heen gebeuren dat mensen zichzelf naar beneden halen. Dat zij zichzelf niet zo veel waard vinden. Niet voor anderen en niet voor zichzelf. En hoe kun je van anderen verwachten dat zij jou en je kwaliteiten zullen waarderen als je deze zelf teniet doet en/ of kleiner maakt. Waarom kunnen we onszelf vaak niet toestaan om hardop uit te spreken waar we trots op zijn? Of wat we waarderen aan onszelf. Waar we goed in zijn. Wat we mooi vinden aan ons lijf of aan ons karakter.

Zo’n anderhalve week later heb ik deze dame (nadat we ook gesprekken hadden gevoerd), voor de spiegel gezet en haar naar zichzelf laten kijken. Kijk eens naar jezelf en zie de mooie dingen. En ik wil iedereen oproepen om dat gewoon eens af en toe te doen. Ga voor de spiegel staan en in plaats van te denken of te benoemen wat er allemaal beter zou kunnen of moeten, kijk eens alleen naar de dingen die je mooi vindt aan jezelf. Wees er trots op dat je bent zoals je bent. Iedere rimpel, iedere groef, ieder litteken, iedere oneffenheid…het hoort allemaal bij het verhaal van jouw leven.

Welke gedachtes sta jij jezelf toe over jezelf. Gebruik dezelfde maatstaf voor jezelf als degene die je ook voor anderen gebruikt.

En natuurlijk kan het zijn dat er dingen zijn die je liever ‘anders’ zou willen. Misschien heb je nog een rolletje vet teveel, of wil je je wangen laten liften, of wat het dan ook maar is dat je zou willen verbeteren aan jezelf. Maar doe dat niet uit haat voor jezelf, maar uit liefde voor jezelf!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *