Waarde(ring)

Waarde(ring)

Mijn laatste weken/ dagen op mijn huidige werk zijn een feit. Nog eventjes en dan maak ik de overstap naar mijn nieuwe werk.

Al eerder in mijn leven heb ik met afscheid en verandering te maken gehad en zowel die keren als ook nu valt het me op dat juist bij het afscheid nemen mensen (pas) hun waardering uitspreken. Dat is natuurlijk heel fijn om te horen en tegelijkertijd zet het mij aan het denken.

Waar hecht ik waarde aan en welke waarden vind ik in mijn leven belangrijk.

Als je zo een rijtje waarden op zou noemen dan zijn ze heel veelzeggend en toch ook nietszeggend.

Vertrouwen, eerlijkheid, respect, ijver, autonomie, empathie, liefde.

Geweldige woorden, maar ze betekenen niets als je er niets mee doet. En wat voor de ene persoon vertrouwen is, is voor de ander nog niet voldoende. Wat in de ene cultuur respectvol is kan in een andere cultuur wel onbeschoft zijn.

Waarden krijgen méér inhoud als je er invulling aan geeft. Hoe moet liefde (of elke andere waarde)  er voor jou uitzien? Wat doe je zelf? Wat verwacht je daarin van anderen?

Dat gaat over omgeving: met wie? voor wie? waar?

Dat gaat over gedrag: hoe? wat doe je precies om deze waarde  te tonen/ te uiten?

Dat gaat over vaardigheden: wat heb ik hierin nog te leren of te ontwikkelen.

Dat gaat over overtuigingen: wat geloof ik daar over.

Dat gaat over identiteit: wie ben ik als het gaat over deze waarde.

En dat gaat zelfs verder dan dat, namelijk je missie: wat betekent deze waarde in het grotere geheel?

Voor mij heeft mijn opkomende afscheid en de lieve woorden die nu hardop naar mij uitgesproken worden, ervoor gezorgd dat ik zelf bewuster mijn waardering ga uitspreken naar mensen in mijn omgeving. Het is namelijk heel fijn om te horen dat iemand je waardeert en zeker als de reden daarvoor inhoudelijk ook wordt aangegeven.

Dus dank aan iedereen die zich naar mij heeft uitgesproken, want het heeft in ieder geval bij mij voor meer bewustwording gezorgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *