Kameleon

Kameleon

“No shame in the game”. Dit is een uitspraak die mijn trainer (en goede vriend) zegt tegen deelnemers in de boksles. Daarmee bedoelt hij dat het niet nodig is om (valse) schaamte te hebben over combinaties die niet helemaal lukken of technieken die niet perfect gaan. Alles is goed zoals het is.

Helaas zie ik dat veel mensen zich schamen voor dingen die zij doen of voor de manier waarop zij het doen. Omdat zij vinden dat ze ergens niet goed in zijn; omdat zij zichzelf niet goed genoeg  vinden (in het algemeen); omdat zij iets gezegd hebben, of juist nagelaten hebben om iets te zeggen; omdat ze  te dik zijn of juist te dun; niet gespierd genoeg, niet sterk genoeg, niet welbespraakt genoeg, niet assertief genoeg. En zo zijn er nog tal van ‘redenen’ te noemen.  

Vroeger was dit patroon ook in mijn brein ingesleten. Als een geitenpaadje in het gras. Continu ‘excuses’ benoemen waarom iets (nog) niet voldoet.

Laten we toch eens ophouden met deze valse schaamte. Het gaat hierbij namelijk niet over anderen, maar volledig over onszelf. Schaamte komt niet van buitenaf, maar van binnenuit. Dus waarom doen wij onszelf dit aan.

“Men” (de menselijke soort) lijkt erg bang te zijn om afgewezen te worden, echter afwijzing is een woord dat we gebruiken om uiting te geven aan het gevoel dat we hebben als we niet krijgen wat we willen (geen erkenning, onvoldoende aandacht of liefde of iets dergelijks). Omdat schaamte van binnenuit komt, komt de afwijzing dus ook van nonszelf en niet van een ander. We zijn zelf onze grootste criticus. Het probleem is dan ook niet wat anderen zeggen, maar wat jij gelooft.

Je kunt er voor kiezen om al deze dingen die je tegen jezelf zegt te geloven of je kunt er voor kiezen om dit niet te doen. Hoe spreek jij tegen jezelf? Welke woorden gebruik je? Als je het maar vaak genoeg tegen jezelf zegt ga je ze vanzelf geloven. En zelfs als anderen dingen tegen of over jou zeggen, kun je er voor kiezen om dit als waarheid te accepteren of om dat niet te doen.

Als je vrij van (valse) schaamte wilt leven, laat je leven dan niet bepalen door de mening van anderen.

Het is trouwens onmogelijk om te leven naar de mening van anderen, want…..zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen wil weer nèt iets anders van je. De één vindt dat je zus moet zijn, de ander zó. Dus als jij de rest van je leven niet als een kameleon wilt leven, waarbij je telkens weer “van kleur verandert” om te voldoen aan de mening en wensen van anderen, stop dan vanaf nu met die valst schaamte.

Ontdek wat jij wilt, wat voor jou belangrijk is, waar jij voor staat en leef je eigen leven. Jij bepaalt zelf hoe je van betekenis bent!

Ik werd geïnspireerd om bovenstaand stuk te schrijven naar aanleiding van het boek ‘Het Geschenk” van Edith Eger. Wees jezelf of word vanaf nu jezelf. Dat is het grootste geschenk dat je jezelf en anderen kunt geven. Gun anderen de kans om de ware jij te leren kennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *