Hoe kijk jij?

Hoe kijk jij?

Ik merk dat ik bewuster om me heen kijk als ik mijn fotocamera mee heb ergens naartoe. En dat is ook wel tegenstrijdig omdat er ‘afstand’ is wanneer ik door de lens kijk. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat ik beelden vastleg die ik altijd weer kan openen om te bekijken. Met een herinnering in mijn hoofd kan ik generaliseren, weglaten en vervormen zonder dat zelf door te hebben of misschien wel bewust om het ‘plaatje’ mooier te maken. Echter doen we dat maar al te vaak met negatieve herinneringen. Die maken we dan niet mooier maar juist nog gruwelijker. De verkeerde kant op fantaseren zeg maar.

Hoe kijk jij? Naar zowel je foto’s als naar de herinneringen in je hoofd? Idealiseer je die? Word je blij als je er naar kijkt of er aan denkt? Of maakt het je melancholisch, verdrietig, boos, verward of misschien wel iets heel anders.

Denk maar eens aan een gebeurtenis uit je verleden en merk op hoe dat er in je gedachten dan uitziet. Heb je ook foto’s van die gebeurtenis? Pak die er vervolgens eens bij en kijk of datgene wat je ziet en datgene wat je in gedachten had hetzelfde is. Misschien vallen je ineens verschillen op of juist overeenkomsten. Waren er ook andere mensen bij die gebeurtenis? Vraag eens aan hen om te vertellen hoe die herinnering er voor hen uitziet. Komt dat overeen met jouw herinnering.

Hoe je naar iets kijkt, bepaalt je gedachten. Of bepalen je gedachten hoe je naar iets kijkt? Die twee zijn dus van invloed op elkaar. En nu je dat weet, je er bewust van bent, kun je daar dus ook invloed op uitoefenen. Je kunt de regie nemen over hoe je naar iets kijkt. En dát beïnvloedt hoe je je voelt! Hoe wil jij je voelen vandaag?

Een vastgelegde foto kan ik altijd op precies dezelfde manier zien. Dat kán, maar dat hoeft niet. Waar ligt je focus? Speel eens met in- en uitzoomen. Je ziet dan ineens dingen waar je daarvoor niet bewust van was. Kijk maar eens naar een foto zoals die gemaakt is en vervolgens wanneer je sterk inzoomd. De nadruk komt te liggen op details van een groter geheel.

Als jij in je leven nadruk legt op de details, beperkt dat het overzicht op het geheel. En andersom geldt dat ook. Wanneer jij bezig bent met het grote geheel, wat gebeurt er dan met de details, de puntjes op de /i/?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *